Elektrikli Arabalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Elektrikli otomobiller her geçen gün gündemde daha fazlayer almaya başladı. Kısa bir zaman içinde içten yanmalı motorlu kardeşlerinin yerini alacağı konuşulan elektrikli otomobillerin şimdilik en büyük soru işareti şarj noktaları ve menzilleri. Ancak her yeni elektrikli otomobilde bu kısıtlamalar aşılıyor, ideal ve de hatta mükemmel elektrikli otomobile doğru yolculuk sürüyor. 



Elektrikli otomobiller yani kısaca EV’ler, içten yanmalı motorlara emisyonsuz bir alternatif oluşturuyor. İçten yanmalı motorlara göre çok daha az parçadan oluşan teknik altyapı sayesinde çok daha geniş iç mekan ve görüş kabiliyeti sunuyorlar. Ayrıca güç için belli bir devir bandı olmadığından anlık olarak tüm çekiş kuvveti anında tekerleklere aktarılabiliyor. Bu sebeple son derece seri ve sessizler. EV’leri kullanırken çevreye hiç atık gaz salımı gerçekleşmiyor. Bu sayede de neredeyse yüzde 100 çevreciler. EV’leri şarj ederken ihtiyaç duyduğunuz elektriğin nasıl üretildiği ne derece çevreci olduğunuz ile orantılı. Eğer güneş ya da rüzgar gibi enerji kaynaklarından elektrikli otomobilinizi şarj ediyorsanız; o zaman çevrecilik oranınız maksimum seviyede gerçekleşiyor. Batarya teknolojisine yapılan en son yatırımlar ile de bu konudaki ilerlemeler devam ediyor.



Elektrikli otomobilin menzili (bataryayı yeniden şarj etmek zorunda kalmadan önce kat edilen mesafe) birçok kişi için endişe konusudur ve “menzil endişesi” teriminin ortaya çıkmasına neden olur. Ancak, batarya teknolojisindeki gelişmeler, otomobillerin ortalama işe gidip gelme mesafesini aşan seviyede menzili ile birçok kişi için gerçekçi bir çözüm oluşturacak. Pek çok sürücü, bataryayı haftada bir kez şarj etmenin yeterli olabileceğini fark ediyorlar. Uzun yola çıkıldığı zaman, bataryayı yeniden şarj etmek için mola verilmesi gerekir. Bu durum, yola çıkmadan bir süre önce planlama yapılmasını gerektirse de ev-dışı şarj ağının yaygınlaşması ve hızlı şarj istasyonlarının gücünün artmasıyla gittikçe daha kolay hale geliyor.



Elektrikli otomobiller farklı şekillerde şarj edilebiliyor. Bunlardan ilki; “Alternatif Akım” (AC) beslemesi kullanan evde şarj yöntemidir. Elektrikli otomobiller normal ev tipi prize takılabilir, ancak şarj işlemi oldukça yavaş ilerler. Bu nedenle iyileştirilmiş bir priz (örneğin bir fırın için kullanılanlar gibi) kullanılmalı veya daha iyisi evde şarj için bir wallbox montajı yaptırılmalı. İkinci alternatif ise; ev dışındaki şarj istasyonlarıdır. Sürekli büyüyen ev-dışı şarj istasyonları, genel olarak yolculuk sırasında veya varış noktasında azaltan batarya seviyesini tamamlamak üzere kullanılıyor. Bu şarj noktaları ev tipi şarj cihazlarına göre daha yüksek güçle çalışıyor; bu nedenle şarj süreleri daha kısa oluyor. Karma AC ve DC (Doğru Akım) şarj akımı kullanan bu sistemlerde, DC şarj akımı en hızlı seçenek olur ve sıklıkla “hızlı şarj” olarak adlandırılır.




İçten yanmalı motora sahip otomobillerle kıyaslandığında, elektrikli otomobiller daha az hareketli parçaya sahip olduklarından daha az bakım gerektiriyor. Basit olarak anlatmak gerekirse, yıpranacak daha az parça mevcuttur. Bakım aralıkları kilometre ve/veya süreyi temel alıyor. Elektrikli otomobillerin içten yanmalı motoru yoktur. Güç, yakıtın (benzin veya dizel) yanması yerine, şarj edilebilir bataryalarda saklanan elektrik enerjisi biçiminde iki elektrik motorunu besler. Dolayısıyla elektrikli otomobillerin bakımları çok daha kolay ve düşük maliyetlidir.