Koronavirüs; geleceği değiştirecek mi?

Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile farklı bir geleceğe mi hazırlanmalıyız?

İnsanlık tarihi boyunca dünya pek çok kez savaşlar, doğal afetler ve salgınlar ile karşılaştı. Birçoğu da dünya tarihinde izler bıraktı ve geleceğimizi şekillendirdi.

Ancak dünya hiç bir felaketi bir önceki gibi yaşamadı. Çünkü hızla kalabalıklaşan, alışkanlıkları değişen bir gezegenimiz var. Elbette İnsan faktörü tüm bu gelişmelerin zirvesinde.

Bu çağdaki alışkanlıklarımız, yaşam tarzımız, teknolojinin bize etkileri, hızlanan hayat, kolayca tüketilen her yenilik. Daha farklı bir toplumuz artık.

En çok şu soruyu soruyoruz belki bu gün kendimize; "koronavirüsün küresel etkisi ne zaman bitecek ve sonrasında nasıl bir gelecekte yaşayacağız?" 
Sosyal yaşantımız nasıl olacak? İlişkilerimizi nasıl sürdüreceğiz? İş hayatında neler değişecek? Farklı bir çevrede ya da yeni bir evde mi yaşamak isteyeceğiz? Beslenme alışkanlıklarımızdan tutun da kullandığımız otomobile kadar, neleri eskisi gibi yapmayacağız?...

 

Bu günden tüm bu soruların yanıtını bilmek zor ama şunu öğreniyoruz ki;
hayatın hızı, modern çağın bize sunduğu imkanlar ne kadar başımızı döndürse de, en temel ihtiyacımız daha bilinçli ve özenli bir gelecek inşa etmek olacak kendimize ve sevdiklerimize..