Nasıl bir 2022?

Türkiye ve Dünyayı nasıl bir yıl bekliyor?  2021 in ardından ne tür gelişmeler olabilir?

2021 yılı tüm dünya için oldukça zorlu geçti denebilir. Öncelikle bize 2020 yılından “kötü bir miras” olan Covid19 pandemisi etkilerini yine sıkça gördük yaşantımızda. Sürekli yenilenen varyantlar bizi sağlık anlamında hep endişeli yaptı. Görünen o ki, 2022 içerisinde de pandemi etkisini yaşayacağız.

Son yıllarda kötüye giden dünya ekonomisi, pandeminin de etkisiyle zor günler geçiriyor. Arz ve talep dengesinde oluşan sorunlar devam ediyor. Otomotiv, akıllı cihazlar gibi ekonomide yoğun hacme sahip üretimlerde problemler oldu. Bu sorunlar 2022 de de en azından bir süre devam edecek gibi görünüyor.

Amerika ve Avrupa gibi güçlü ekonomiler dahi, uzun bir aradan sona enflasyon ile karşı karşıya kaldılar. Genel olarak tüm ürünlerdeki fiyat artışları, piyasalara yoğun para enjekte edilmesi, birey ve hanelerin alım gücünün azalması gibi faktörler enflasyon etkisinde öne çıktı. 2022 için de enflasyon ile mücadele etkili olacak gibi.

Yaşam tarzlarında da değişimler oldu. Pandemi etkisiyle azalan sosyal ilişkiler, metropollerdeki yüksek yaşam maliyetleri, şehirlerden kasaba ve daha kırsala kayan yerleşim tercihleri, şehirlerin dışarıdan aldıkları göç ve benzeri etkiler görüldü. 2022’de de bu akımın etkilerini görebiliriz.

Görünen o ki; 2022 de insanlık olarak pek çok konuda zor bir sınav vereceğiz. Elbet tüm bunların başında Sağlık gelecek. Ancak her şeye rağmen, geleceğe umutla bakmak biz insanoğlunun en büyük motivasyonu değil midir?
O halde her şeyin daha iyi olacağı bir 2022 inancımızı kaybetmeyelim.